Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu mu? Ne Zaman Gerekli Olur?
Seyahat etmek; bazen iş ve eğitim, kimi zamansa tatil amaçlı gerçekleştirilen bir aktivitedir. Farklı kültürler tanımayı, iş bağlantılarını güçlendirmeyi, yeni deneyimler yaşamayı mümkün kılan bu aktivite, heyecan verici olabileceği gibi türlü riskleri de beraberinde getirebilir. Örneğin; seyahat esnasında sağlık sorunları meydana gelebilir, kazalar veya acil müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. Bu tür olasılıklara hazırlıklı olmak ise seyahat sağlık sigortası ile son drece kolaydır.
İçeriğimiz aracılığıyla yurt dışı lokasyonlara gerçekleştirilen yolculuklar boyunca geçerli güvenceler içeren seyahat sağlık sigortası hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?
Seyahat sağlık sigortası, kişilerin yurt dışında geçirecekleri süre dikkate alınarak poliçelendirilir. Başvuru için kimlik ve seyahat bilgilerini yeterli olduğu sigortanın coğrafi kapsamı, yolculuğun yapılacağı ülkeye veya bölgeye göre belirlenir. Seyahat sigortalarında yenileme zorunluluğu yoktur ve prim tutarları bütçe dostu seviyelerdedir.
Tanımı ve Amacı
Seyahat sağlık sigortası, kişilerin yurt dışında geçirdikleri süre boyunca meydana gelebilecek çeşitli risklere yönelik teminatlar içeren sigortacılık ürünüdür. Yurt içi seyahatler için de isteğe bağlı olarak düzenlenebilen bu poliçenin odağında, yabancı ülkelerde yaşanabilecek sağlık sorunları yer alır. Hastalık, kaza, tıbbi müdahale, ilaç masrafları, ameliyat ve nakil işlemleri ile ilgili teminatlar, sigortanın ana konusunu oluşturur. Örneğin; tatilde grip ya da rahatsızlığı yaşayan bir kişinin hastane ve ilaç masrafları, sigorta şirketince poliçe limitleri dahilinde üstlenilir.
Seyahat sağlık sigortalarında kişilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak poliçe dahilinde eşya kaybı ve uçuş iptali gibi durumlara yönelik teminatlar mevcuttur. Kişiye özel sigortacılık ürünleri arasında yer alan poliçeyi aşağıda sıralanan nedenlerden dolayı yaptırmakta fayda vardır.
Seyahat sağlık sigortası, yurt dışında meydana gelen beklenmedik sağlık harcamalarının getireceği mali yükü kayda değer oranda azaltır.
- Sigorta sayesinde seyahatin kesintiye uğraması önlenir.
- Meydana gelen risklere karşı hızlı çözüme kavuşulması, psikolojik rahatlık sağlar.
- Bazı ülkelere seyahat için vize başvurularında seyahat sağlık sigortası poliçesinin sunulması zorunludur.
Yurt dışı seyahat sigortası, turistik veya iş amaçlı gezilere çıkanlar için ideal bir üründür. Erasmus gibi değişim programlarına katılan öğrencilerin de bu sigortayı yaptırmaları gerekir. Uzun süre yurt dışında konaklamayı düşünenler, yasal izinleri alırken seyahat sigortası poliçesine ihtiyaç duyabilir.
Seyahat Sağlık Sigortası Hangi Durumlarda ve Hangi Ülkelerde Zorunludur?
Seyahat sigortası, bazı ülkelere girişte yasal zorunluluk niteliği taşır. Sigorta, özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizeye tabi olduğu ülkelere yapılacak seyahatlerde resmi giriş izni başvuru sürecinin olmazsa olmaz unsurları arasındadır. Bu zorunluluğun başlıca nedeni, birçok ülkenin yabancı uyruklu ve geçici süreyle konaklama yapan kişilerin ulusal sağlık sisteminde yüke neden olmalarını istememeleridir.
Vize Başvurularında Zorunluluk
Seyahat sağlık sigortası, vize başvurularında bir zorunluluk niteliği taşır. Eğer vize başvurusu için hazırlanan evraklar arasında sigorta poliçesi yoksa, süreç tamamlanamaz. Dolayısıyla seyahat tarihinde aksamalar yaşanabilir veya aktiviteyi tamamen iptal etmek gerekebilir. İş veya tatil amaçlı seyahatlerin yanı sıra aşağıdaki durumlar için de poliçe düzenlenmesine ihtiyaç duyulur.
- Erasmus, yüksek lisans ve doktora öğrenimi ile çalışma, staj gibi durumlar nedeniyle gerçekleştirilecek seyahatlere yönelik poliçe düzenlenmesi gerekebilir.
- Bazı ülkeler; yarışmalara, konferanslara, konserlere ve fuarlara katılım için giriş izni alırken seyahat sigortası poliçesini zorunlu kılar.
- Yurt dışı seyahat sağlık poliçesi, bazı ülkelerin oturum izni veya vatandaşlık başvurusu süreçlerinde talep ettikleri evraklar arasındadır.
Vize ve diğer başvuru süreçlerinde seyahat sigortasını zorunlu tutan ülkeler, şu şekilde sıralanabilir:
Schengen Ülkeleri: Schengen Bölgesi’ne seyahat etmek isteyen kişilerin, seyahat sağlık sigortası yaptırması zorunludur. Bu amaçla düzenlenen poliçe, bölge sınırlarının tamamını kapsamalıdır. Sigortanın teminatı minimum 30.000 Euro olmalı ve ani hastalık, kaza, hastane masrafları, tıbbi tahliye, cenaze nakli güvencelerini kapsamalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri: ABD’ye gerçekleştirilecek kısa süreli turistik seyahatler için sigorta şartı yoktur. Ancak ülkedeki sağlık masraflarının yüksek bedelli olduğu için poliçe düzenlenmesinde fayda vardır. Öğrenci vizesi ve göçmenlik başvurularında ise resmi makamlar tarafından belirli teminatlara sahip seyahat sigortası talebinde bulunulabilir.
İngiltere: Kısa süreli seyahatlere yönelik sigorta zorunluluğu yoktur. Ancak 6 ay ve üzeri süreyle ülkede bulunacak yabancı uyruklu kişilerin ulusal sağlık hizmetleri servisine katkı yapmaları istenir.
Kanada: Öğrenci oturum ve çalışma izni ile turistik vize süresi uzatma talepleri için yapılacak başvurularda sigorta poliçesi talep edilebilir.
Küba: Küba’ya giriş yapmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, seyahat sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
Rusya: Seyahat sigortası zorunluluğu bulunan ülkeler arasında Rusya da bulunur. Düzenlenen poliçe, Rusya Federasyonu sınırları içerisinde geçerli olmalı ve seyahat süresinin tamamını kapsamalıdır.
Birleşik Arap Emirlikleri: Dubai ve Abu Dabi gibi şehirlere yapılacak turistik seyahatler için sigorta zorunluluğu mevcuttur. Çalışma ve oturum izinleri içinse özel sağlık sigortası gereklidir.
Suudi Arabistan: Turistik vize başvurularında, seyahat sigortası talep edilir. Online başvuru süreci, poliçe sunumunu da içerir.
Seyahat Sağlık Sigortası Olmadan Seyahat Etmenin Riskleri
Seyahat sağlık sigortası yaptırmadan yurt dışına gidildiğinde, bazı riskler ortaya çıkabilir. Örneğin:
- Bazı ülkelerde, sağlık hizmetlerinden yararlanmanın maliyetleri oldukça yüksektir. Geçerli bir poliçe olmadığı takdirde oluşan tüm masrafların kişiler tarafından karşılanması gerekir.
- Seyahat sigortası olmadan yurt dışında sağlık hizmetlerine erişimde gecikmeler yaşanabilir. Çünkü sigortasız olarak ülkede bulunan kişiler, ön ödeme sürecine yönlendirilir.
- Yurt dışında meydana gelebilecek bazı sağlık risklerinde, başka şehre veya Türkiye’ye nakil ihtiyacı ortaya çıkabilir. Geçerli bir poliçe olmadığı takdirde nakil sürecini organize ve finanse etme sorumluluğu kişiye ait hale gelir.
- Geçerli poliçe olmadan yurt dışına seyahat edildiğinde, sınırdan çevrilme ihtimali ortaya çıkabilir. Dolayısıyla rezervasyon ve seyahat planları boşa gider.