Özel Sağlık Sigortasında Estetik Ameliyatlar Kapsamda mı?
Özel sağlık sigortası, kişilerin SGK hizmetlerine ek olarak daha geniş, kaliteli ve hızlı sağlık ağdan faydalanarak sağlık ihtiyaçlarını gidermelerine olanak tanır. Kişiye özel sigortacılık ürünleri arasında yer alan bu poliçe türü, başvuru aşamasındaki seçimlere bağlı olarak muayeneden ameliyata kadar birçok hizmeti kapsar. Özel sağlık sigortası poliçelerinin kapsamındaki işlemler arasında estetik ve rekonstrüktif cerrahi uygulamaları da yer alabilir. Ancak söz konusu uygulamaların sigorta kapsamı altında olup olmadığı, kişinin ihtiyacının hangi kategoriye dahil olduğuna göre değişkenlik gösterir.
İçeriğimiz aracılığıyla estetik ameliyatların hangi durumlarda kapsam içi veya kapsam dışı sayıldığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Estetik Ameliyatlar: Tıbbi Zorunluluk mu, Kozmetik Amaçlı mı?
Özel sağlık sigortaları açısından bir işlemin poliçe kapsamında değerlendirilebilmesi için temel kriterlerden biri, uygulamanın tıbbi zorunluluk olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında, estetik ve konstrüktif cerrahi arasındaki farkı bilmek önemlidir. Estetik cerrahi, kişinin dış görünüşünü değiştirmek veya iyileştirmek amacıyla yapılan operasyonlardır. Rekonstrüktif cerrahi ise doğumsal bozukluk, travma, hastalık gibi nedenlerle vücutta oluşan deformelerin düzeltildiği işlemlerdir.
Eğer bir kişi, burun şeklini beğenmediği için operasyon gerçekleştirilecekse, bu operasyon estetik cerrahi kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla sigorta şirketi, kozmetik amaçlı işlem olarak süreci sınıflandırır. Ancak kişinin nefes almasını engelleyen bir bozukluktan dolayı işlem yapılacaksa, rekonstrüktif cerrahi müdahale ile sorun çözümlenir. Böyle bir senaryoda sigorta şirketinin yapacağı değerlendirme, operasyonun tıbbi zorunluluk dahilinde gerçekleştiğidir.
Özel Sağlık Sigortası Kapsamında Estetik İşlemlerin Değerlendirilmesi
Estetik amaçlı tıbbi işlemlerin özel sağlık sigortası poliçesi dahilinde değerlendirilebilmesi için belirli durumların söz konusu olması gerekir. Sigorta şirketi, özel ve genel şartlara uygun koşullar mevcutsa operasyonu poliçe limitleri dahilinde karşılayabilir.
Hangi Durumlarda Estetik Ameliyatlar Sigorta Kapsamına Girebilir?
Bir estetik operasyonun sigorta kapsamına girmesi, aşağıdaki 3 temel koşuldan herhangi birinin varlığına bağlıdır.
Tıbbi Zorunluluk Durumu: Operasyon, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorununu giderme amacı taşıyorsa, sigorta tarafından karşılanabilir. Zira bu durumun tıbbi gerekçelere dayandığını söyleyebilmek mümkündür. Deviasyon nedeniyle gerçekleştirilen operasyonlar, tıbbi zorunluluk durumuna verilebilecek ideal örneklerdir.
Doğumsal Anormallikler: Doğumla birlikte gelen şekil bozuklukları ve organ eksiklikleri, tıbbi estetik operasyonlar gerektirebilir. Örneğin; doğuştan dudak yarığına sahip bir çocuğun geçirdiği cerrahi müdahale, bu kapsamdadır. Çoğu özel sağlık sigortası poliçesi, doğumsal anormalliklere yönelik rekonstrüktif cerrahi operasyonlarını teminat altına alır.
Kaza veya Hastalık Sonrası Deformiteler: Özel sağlık sigortaları; trafik kazası, yangın veya enfeksiyon gibi nedenler sonucu oluşan deformiteleri kapsar. Zira bu tür durumlar hem estetik hem de fonksiyonel hasarları beraberinde getirir. Dolayısıyla sigorta şirketleri, kaza veya hastalık kaynaklı vücut deformasyonlarının düzeltilmesine yönelik operasyonları poliçe kapsamında değerlendirir.
Estetik Ameliyat Ücretleri: Sigorta Anlaşması ve Geri Ödeme
Estetik ameliyatlar, tıbbi gerekçelere dayandıkları müddetçe özel sağlık sigortası dahilinde karşılanır. Bununla birlikte poliçe türü ve teminat kapsamı da söz konusu operasyonların güvence kapsamında olup olmadığı noktasında belirleyicidir. Standart teminatlara sahip özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinde; kozmetik işlemler, güzellik amaçlı estetik cerrahi operasyonlar istisna konumundadır. Yani bu tür operasyonların masrafları, sigorta şirketi tarafından üstlenilmez.
Bazı genişletilmiş poliçelerde ise sınırlı sayıda estetik operasyon kapsam dahilinde tutulabilir. Hatta kişilere, yalnızca belirli bir estetik cerrahi ihtiyaçlarını karşılamalarını sunacak poliçe seçenekleri sunulabilir. Söz konusu poliçeler, operasyondan doğan masrafların tamamını karşılar. Ancak işlem sonrasında geçerlilikleri hemen sona erer. Standart poliçeler dahilindeki bazı durumlarda, sigorta şirketi poliçe şartları ve limitlerine göre ödeme yapar. Bu nedenle poliçeyi düzenleyen şirket veya acente ile iletişim kurularak bir estetik operasyonun özel sağlık sigortası geri ödeme kapsamında olup olmadığı hakkında detaylı bilgi alınması faydalıdır.