DASK ve Konut Sigortası: Temel Farklar, Kapsamlar ve Doğru Seçim Rehberi
Türkiye, deprem riski yüksek ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak sigortalar aracılığıyla konut güvenliğini teminat altına almak adeta bir gereklilik niteliği taşır. Söz konusu gerekliliği yerine getirmek isteyen konut sahipleri için DASK ile konut sigortası arasındaki farkları bilmek önemlidir. Zira bazı konut sahipleri, DASK yaptırdıkları için konut sigortasının gereksiz olacağını düşünür. Kimileri ise konut sigortası varken DASK’a gerek olmadığı fikrini benimseyebilir.
İçeriğimiz aracılığıyla iki sigortacılık ürünü arasındaki temel farklar ve poliçe kapsamları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Böylece kendiniz için en doğru seçimi kolaylıkla yapabilirsiniz.
DASK Nedir? Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
DASK’ın Tanımı ve Amacı
DASK veya tam adıyla zorunlu deprem sigortası, Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sunulan bir elementer poliçe türüdür. 2000 yılında kurulan kurumun kısaltmasıyla anılan sigortacılık ürününün temel amacı, depremden dolayı oluşan zararların devlet güvencesi ile karşılanmasıdır. Dolayısıyla DASK için devlet güvenceli bir sigorta sistemi tanımlaması yapabilmek mümkündür.
Zorunlu deprem sigortası, odak konusuna uygun olarak yalnızca binaya yönelik zararları karşılar. Teminat kapsamı içerisinde yapının temeli, taşıyıcı sistemi, duvarları, merdiveni yer alır. Bunlara ek olarak asansör gibi bölümler de poliçe ile teminat altına alınır.
Peki, DASK tam olarak ne işe yarar? Kanunen yaptırılması zorunlu poliçe türleri arasında yer alan DASK; deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelebilecek yangın, patlama, yer kayması gibi durumlar nedeniyle binada oluşan maddi hasarın tazminini mümkün kılar.
Zorunlu deprem sigortası, kal mülkiyeti tapusuna sahip her mesken için yaptırılmalıdır. Kanuni bir zorunluluk olmasının yanı sıra ev alım/satımı, abonelik kurulumu gibi işlemlerde DASK poliçesinin beyan edilmesi zorunludur. Geçerli bir DASK poliçesi olmadan, söz konusu işlemleri gerçekleştirebilmek mümkün değildir.
Konut Sigortası Nedir? Kapsamı ve Avantajları
Konut Sigortasının Tanımı ve Amacı
Konut sigortası, ev ve içerisindeki eşyaları çeşitli risklere karşı teminat altına alan poliçe ürünüdür. İsteğe bağlı yaptırılabilen konut sigortası aracılığıyla mülk sahipleri, konutlarını ve eşyalarını yangın, su baskını, fırtına, yer kayması, hırsızlık, cam kırılması gibi birçok riske karşı teminat altına alabilir. Standart güvencelerin yanı sıra ek teminatlar ile güvence kapsamını genişletebilme imkanı mevcuttur. Poliçeye dahil edilebilen ek teminatlar; kira kaybı, alternatif konaklama giderleri, sorumluluk sigortası gibi konulara odaklıdır.
Konut sigortası, kişinin tamamen kendi isteğine bırakılmış bir ürün niteliğindedir. Yani yaptırılması konusunda herhangi bir kanuni zorunluluk yoktur. Konut sigortası primleri; sigorta bedeli, evin yaşı, bulunduğu kat, kullanım şekli ve seçilen ek teminatlar göz önünde bulundurularak hesaplanır. Sunulan teklifin başvuru sahibi tarafından onaylanması halinde 1 yıllık poliçe oluşturularak sigorta geçerli hale getirilir.
DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Temel Farklar ve Karşılaştırma
DASK ile konut sigortası arasında zorunluluk ve kapsam açısından temel farklılıklar bulunur. Söz konusu farklılıkları bilmek, poliçe sahiplerine kullanımdan doğan haklardan yararlanma gibi noktalarda fayda sağlar.
Zorunluluk Durumu ve Kapsam Alanı
DASK, orijinal adından da anlaşılabileceği üzere kanunen yaptırılması zorunlu bir sigortadır. Yani örnekleme yapmak gerekirse, trafik sigortasına benzer uygulama söz konusudur. Konut sahipleri, zorunlu deprem sigortası poliçesi yaptırmadıkları takdirde altyapı abonelikleri ile ilgili işlem yapamaz. DASK poliçesi, ev alım/satım süreçleri için de gerekli bir evraktır.
Konut sigortasını ise ev sahipleri kendi istekleri doğrultusunda yaptırabilir. DASK poliçelerinde teminatlar standartken konut sigortalarındaki güvence kapsamı isteğe bağlı seçenekler ile artırılabilir.
Her iki sigorta türü arasındaki temel farklar, yalnızca kanunu zorunluluk durumu ile sınırlı değildir. Poliçe kapsamı açısından da her iki sigorta arasında farklılıktan söz edilebilir. Örneğin; DASK, deprem ve depreme bağlı bir dizi olay neticesinde yalnızca binada meydana gelen hasarın tazmin edilmesini mümkün kılar. Konut sigortası ise hem yapıyı hem de içerisindeki eşyaları güvence altına alır.
DASK’ın odağında, deprem ve yer kayması kaynaklı meydana gelen hasarlar bulunur. Yangın ise deprem sonrasında, bu olaya bağlı olarak çıktıysa poliçeye konu hale gelir. Konut sigortasının temel teminatlarının başında deprem ve yer kayması ile yangının yanı sıra hırsızlık, baskını gibi riskler gelir.
Avantajları ve Dezavantajları
Dask ve konut sigortası avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- DASK uygun fiyatlı bir poliçe türüdür. Poliçe tutarı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından belirlenen tarifeye göre düzenlenir.
- DASK tazminat süreçlerinde, devlet desteği söz konusudur.
- DASK, zorunlu olduğundan konutla ilgili resmi işlemlerde kolaylık sağlar.
- Konut sigortası, geniş kapsamlıdır. Poliçe sahipleri, başvuru aşamasında standart teminatlara ek olarak ihtiyaçları dahilinde ek güvencelerden faydalanabilir.
- Konut sigortası, yapısal kısımlarla birlikte hane dahilindeki eşyalar için de güvence sağlar. Yani bir bütünlük mevcuttur.
- Konut sigortası poliçesine, talep doğrultusunda kira kaybı ve sorumluluk teminatları eklenebilir.
DASK ve konut sigortası dezavantajları olaraksa öne çıkan herhangi bir konudan bahsetmek mümkün değildir.
Her İki Sigortanın Birlikte Kullanımı ve Hasar Süreçleri
DASK ve Konut Sigortası Birlikte Yapılır mı?
DASK ve konut sigortası birlikte yaptırılabilir. Hatta bünyelerinde barındırdıkları teminatlar göz önünde bulundurulduğunda, bir tamamlayıcılıktan söz edebilmek mümkündür. Çünkü DASK sayesinde deprem sonrasında bina hasarlarını tazmin edebilme imkanı bulunur. Konut sigortası gerek deprem dışı gerekse depremden dolayı oluşan eşya zararını karşılar. Yani deprem ve evde oluşabilecek diğer riskler baz alınarak iki poliçe mevcutken mümkün olabilecek en yüksek seviyede güvenceden bahsedilebilir.
Zorunlu deprem sigortası hasar süreci, kurum tarafından ele alınır. Poliçeye konu herhangi bir zarar meydana geldiğinde, sigortalının Doğal Afet Sigortaları Kurumu ihbar kanalları üzerinden bildirimde bulunması yeterlidir. Konut sigortası hasar süreci ise poliçeyi düzenleyen şirket tarafından yönetilir. Poliçe sahipleri, risk gerçekleşmesi halinde acente veya doğrudan şirketin sunduğu kanallar üzerinden bildirimde bulunarak hasar ihbarı yapabilir.